nov. 10

Tribunalul Vâlcea recunoaște dreptul militarilor la plata ajutoarelor prevăzute de Legea nr. 284/2010

Tags:
Tribunalul Vâlcea recunoaște dreptul militarilor la plata ajutoarelor prevăzute de Legea nr. 284/2010

Hotărârea Tribunalului
La data de 1 octombrie 2018, Tribunalul Vâlcea – Secția I civilă, a respins excepția prematurității cererii de chemare în judecată și a admis cererea reclamantului C.C.D. (formulată prin av. Florin Răican) de obligare a M.Ap.N. la plata ajutorului egal cu un număr de 38 de solde ale funcției de bază avute în luna schimbării poziției de activitate, respectiv la data trecerii în rezervă, conform anexei VII, art. 20 alin. 1 și 2 secțiunea 3 din Legea nr. 284/2010, la care se adaugă dobânda legală de la data trecerii în rezervă până la data plății efective. Totodată, instanța a obligat M.Ap.N. la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 700 lei.

Situația reclamantului
Pentru a pronunța această hotărâre, Tribunalul Vâlcea a reținut că reclamantul C.C.D. a fost angajat în funcția de plutonier adjutant principal la o unitate militară din Târgoviște și a ieșit la pensie la data de 01.05.2016 având o vechime efectivă ca militar de 30 ani, 7 luni și 19 zile. Reclamantul C.C.D. a fost trecut în rezervă la vârsta de 49 ani și 10 zile, așadar cu 9 ani, 8 luni și 20 zile mai înainte de vârsta standard de pensionare (59 ani, 9 luni în cazul său) prevăzută de Anexa la Legea 223/2015.
În raport de dispozițiile Legii nr. 284/2010 anexa VII, art. 20 alin. 1 și 2 secțiunea 3, reclamantul C.C.D. beneficiază de un ajutor în cuantum de 38 de solde ale funcției de bază, dintre care 20 de solde pentru vechime efectivă ca militar peste 30 ani și 18 solde pentru anii întregi rămași până la limita de vârstă de pensionare.

Motivele pentru care Tribunalul a admis cererea
În continuare instanța a arătat că acordarea drepturilor ce fac obiectul prezentului litigiu, plata acestor ajutoare a fost suspendată prin acte normative succesive până în anul 2017, an în care a fost adoptată o nouă lege de salarizare a personalului plătit din fonduri publice Legea nr. 153/ 2017.
Prin Legea nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice publicată în Monitorul Oficial nr. 492 din 28.06. 2017 (data intrării în vigoare fiind 01.07.2017) în raport de dispozițiile articolului 44 alineatul 1 punctul 9 s-a prevăzut că la data intrării în vigoare a prezentei legi se abroga Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr 877 din 28.12.2010 cu modificările și completările ulterioare.
Prin adoptarea unei noi legi de salarizare a personalului bugetar Legea nr. 153 /2017 care abroga Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice în anul 2018, Ordonanța de urgență nr. 90/2017 suspendă plata ajutoarelor acordate prin lege în vigoare la data emiterii, cum de astfel rezultă și din nota de fundamentare și în consecință s-a născut dreptul reclamantului în raport cu dispozițiile anexei VII art. 20, alin. 1 și 2, secțiunea 3 din Legea nr. 284/2010 care s-a născut la data de 01.01.2018, când a încetat orice cauză de suspendare ori de aplicare a Legii 284/2010.
După cum se reține și în decizia nr. 23/2015 din 12 decembrie 2005 a Înaltei Curți de Casație și Justiție dată în recursul în interesul legii, efectele produse de actele normative de suspendare sau de amânare a punerii în aplicare a dispozițiilor legale referitoare la dreptul dobândit, în speță Legea nr 284/2010 anexa VII cap. 2 secțiunea 3 art. 20 alin. 2 trebuie limitată numai la perioada cât a fost în vigoare actul normativ care a prevăzut dreptul respectiv.
A reținut în decizia sus menționată Înalta Curte de Casație și Justiție că a considera altfel ar însemna să se prelungească valabilitatea dispoziției de suspendare a aplicării textului de lege și după aplicarea lui ceea ce ar fi de neconceput și inadmisibil.
Or, raportat la aceste considerente, apreciază instanța că în speță nu își găsesc aplicabilitatea deciziile nr. 16/2015 și 11/ 2017 ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Instanța apreciază că reclamantul este îndreptățit la dobânda penalizatoare potrivit deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 2/2014 din 17 februarie 2014 (completul competent se judece recursul în interesul legii) dobânzile penalizatoare datorate de stat pentru executarea cu întârziere a obligațiilor de plată putând fi solicitate pentru termenul de 3 ani anteriori datei introducerii acțiunii, repararea integrală a prejudiciului în cazul neexecutării unei obligații de plată a salariului presupunând atât actualizarea cu indicele de inflație a sumelor datorate (acoperire a pierderii efectiv suferită de creditor) cât și plata dobânzii legale (beneficiul de care a fost lipsit salariatul).
Prin neexecutarea integrală a creanțelor la data când erau datorate când au devenit certe lichide și exigibile s-a produs în patrimoniul beneficiarului un prejudiciu care trebuie acoperit integral.
Pentru considerentele arătate instanța va admite cererea formulată de reclamant și obligă pârâtul să plătească reclamantului ajutorul egal cu 38 de solde ale funcției de bază avute în luna schimbării poziției de activitate respectiv la data trecerii în rezervă conform anexei VII art. 20 alin. 1 și 2 secțiunea 3 din Legea nr. 284/ 2010 la care se adaugă dobânda legală de la data trecere în rezervă până la data plății efective.
În baza dispozițiilor articolul 453 C. proc. civ. instanța va obliga pârâta să plătească reclamantului suma de 700 RON cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat conform chitanței depusă la dosar.

Importanța hotărârii
Chiar dacă prezenta hotărâre nu este definitivă, apreciem că este o recunoaștere a teoriei potrivit cu care un text de lege nu poate fi suspendat decât pe durata existenței acestuia, fiind inadmisibilă și de neconceput prelungirea dispoziției de aplicare a suspendării unui text de lege și după abrogarea sa.
Suntem în măsură a vă informa că în mai multe dosare aflate pe rolul Curții de Apel Constanța a fost sesizată Curtea Constituțională a României pentru recunoașterea și respectarea de către toate instanțele a acestui principiu și că așteptăm cu viu interes pronunțarea judecătorilor constituționale.

Mai multe informații despre dosar
Situația dosarului despre care am făcut vorbire o puteți vizualiza aici
http://portal.just.ro/90/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9000000000089450&id_inst=90
iar la cerere, putem pune la dispoziția celor interesați textul integral al hotărârii.

 1. Gocan Felicia Laura 5 dec. 2018 | reply

  Buna ziua. As fi si eu interesata de textul integral al hotararii Tribunalului Valcea. Multumesc anticipat.

  • Florin Răican 8 dec. 2018 | reply

   V-am trimis informațiile solicitate pe adresa de e-mail indicată de dvs.

 2. Petrescu Mihai 3 dec. 2018 | reply

  As dori si eu textul integral al hotararii ca ma judec la Tribunalul Dambovita tot pe aceasi speta. Va multumesc !

  • Florin Răican 8 dec. 2018 | reply

   V-am trimis informațiile solicitate pe adresa de e-mail indicată de dvs.

 3. Felicitari domnule avocat.
  Am avut si eu un proces, impreuna cu alti. In prima instanta, 2017, am primit prematuritate, iar la apel, 2018, ni s-a respins ca nefomdat.
  Se mai poate face ceva. Daca se poate, spuneti-mi cat esre onorariul si ce acte trebuiesc?
  Va multumesc.

  • Florin Răican 8 dec. 2018 | reply

   Puteți depune o altă cerere. În ceea ce mă privește nu mai pot lua alte dosare decât după luna ianuarie 2019.

 4. Cristian IONITA 30 nov. 2018 | reply

  Toata consideratia pentru stiinta de carte, profesionalismul si curajul de care ati dat dovada in abordarea unui astfel demers.
  Si eu am trecut prin furcile caudine ale justitiei romane excesiv de selective si, evident, nu am avut castig de cauza (probabil pentru ca nu suntem si noi magistrati!).
  Pentru studiu imi puteti trimite si mie hotararea integrala?
  Cu deosebit respect

  • Florin Răican 8 dec. 2018 | reply

   V-am trimis informațiile solicitate pe adresa de e-mail indicată de dvs.

 5. Dl. Avocat , trwbuie să recunosc că este un pas mare această decizie și tare mult aș dori sa intru și eu în podesia ei mai mult pentru a fi de ajutor și doamnei avocat care mă reprezintă ! V-aș fi tare recunoscător pentru asta dar am o mare dilemă :
  O cauză , decizie ca aceasta a fost câștigată la Mangalia în septembrie 2017 dacă nu mă înșel dar la 01.10.2018 Curtea de Apel a acceptat ca prematură cauza și…..s-a revenit exact ca la început …..se poate face recurs dar…..președinții respectivi fiind susținători PSD pot face asta fără remușcări că încalcă legea !
  Totuși am să încerc prin amabilitatea dumneavoastră să invoc această decizie în Apel poate…..vor lua ca precedent în considerare cu toate ca nu sunt obligați !
  Vă mulțumesc !

  • Florin Răican 8 dec. 2018 | reply

   V-am trimis informațiile solicitate pe adresa de e-mail indicată de dvs.

 6. Noi am pierdut in 2017 la Tribunalul Harghita, iar la apel la Tg. Mures ne-a fost respinsa cauza ca fiind nefondata. Se mai poate face ceva?

  • Florin Răican 8 dec. 2018 | reply

   Cum a fost dată sentința Tribunalului Harghita, prematuritate sau netemeinicie?

 7. Tănase Iulian 29 nov. 2018 | reply

  Știu că timpul dumneavoastră este foarte important dar dacă ar fi posibil aș dori să discut cu dumneavoastră la telefon pentru a deschide un proces pe aceasta speță in București.Suntem mai mulți subofițer care ar dori să încerce să recupereze aceste drepturi

  • Florin Răican 8 dec. 2018 | reply

   Cu părere de rău nu vă pot ajuta decât începând cu luna februarie.

 8. Ionut 26 nov. 2018 | reply

  Buna ziua, va rog sa-mi trimite-ti si mie hotararea cu textul integral.

 9. Ionut 26 nov. 2018 | reply

  Felicitări domnule avocat. Eu m-am judecat la Tribunalul Constanta si am pierdut în prima instanță, în octombrie 2018. Va rog sa-mi trimiteți și mie hotărârea. Va mulțumesc!

 10. Livadariu MIhai 21 nov. 2018 | reply

  felicitari domnule avocat pentru victoria obtinuta la tribunalul valcea
  si eu sunt rezervist mai si am un dosar pe rol la curtea de apel alba iulia
  sun interesat de sesizarile de neconstitutionalitate facute curtii in legatura cu oug 90/2017 si as dori daca se poate sa-mi dati mai multe amununte pentru a urmări solutionarea acestora, eventual daca este posibil un model de cerere de sesizare a curtii pentru a o folosi in dosar

 11. Claudia Miron 20 nov. 2018 | reply

  Buna ziua, se poate trimite textul integral al hotărârii? Mulțumesc!

 12. CARAGATA MARIAN 19 nov. 2018 | reply

  Felicitări domnule avocat. Eu m-am judecat la Tribunalul Bucuresti si am pierdut în prima instanță, în ianuarie 2018. Va rog sa-mi trimiteți și mie hotărârea. Va mulțumesc!

 13. Constantin 18 nov. 2018 | reply

  Buna seara domnule avocat,prin amabilitatea dvs.daca se poate sa îmi trimiteti si noua hotararea judecatoreasca la aceasta adresa de email.Va multumesc anticipat.

 14. barbulescu irinel 16 nov. 2018 | reply

  Asi dori daca puteti sa-mi trimiteti si mie textul integral al hotaririi.
  multumesc anticipat
  cu stima

 15. Nicolae Mitu 16 nov. 2018 | reply

  Bună ziua și sincere felicitări! Vă rog să îmi trimiteți și mie textul integral al hotărârii! Vă mulțumesc!

 16. Daniel Langa 15 nov. 2018 | reply

  Respectuos va rog dle.avocat daca puteti trimite textul integral al hotararii intrucat avem si noi un proces pe rol.
  Multumim

 17. MOLDOVAN GIGI 15 nov. 2018 | reply

  Va adresez rugamintea sa-mi trimiteti si mie continutul integral al hotararii, intrucat ma aflu in aceeasi situatie. Cu stima, G. Moldovan

 18. Iancu Mircea 15 nov. 2018 | reply

  Buna ziua domnule avocat Prin amabilitatea dvs. vă rugăm sa ne trimiteti si noua hotararea judecatoreasca la aceasta adresa de email deoarece suntem in proces pe o speță asemănătoare. Va multumim.

 19. Adrian Vasile 15 nov. 2018 | reply

  Felicitări d-le. avocat. Va rog sa îmi trimiteți și mie hotărârea judecătorească și eventual sa îmi recomandați un avocat din baroul Iași cu care colaborați pentru a iniția o acțiune de chemare în judecata. Va mulțumesc anticipat.

 20. Cristina Barbulea 14 nov. 2018 | reply

  Va rog sa-mi trimiteti si mie hotararea judecatoreasca. Va multumesc mult!

 21. dinica emil 14 nov. 2018 | reply

  Felicitări !
  Domnule avocat vă rog să—mi trimiteţi şi mie pe mail hotărârea judecătorească integrală
  Mulțumesc !

 22. Florin Toporan 14 nov. 2018 | reply

  Va rog sa imi trimiteti daca se poate hotararea cu textul integral.
  Multumesc si felicitari!

 23. Baciu florin 14 nov. 2018 | reply

  Am primit sentinta. Multumesc!!!!!

 24. Gabriel 14 nov. 2018 | reply

  Vă rog frumos să-mi trimiteți și mie textul integral al hotărârii. Mulțumesc!

 25. Ciotlos Aurel 14 nov. 2018 | reply

  Buna ziua! Va rog sa-mi trimiteti si mie hotararea cu textul integral. Multumesc anticipat!

 26. Cristian Vetu 13 nov. 2018 | reply

  Felicitari! As dori si eu hotararea. Va multumesc!!

 27. Adrian 13 nov. 2018 | reply

  Se poate sa imi transmiteti si mie textul integral al hotararii? Multumesc

 28. Valentin 13 nov. 2018 | reply

  Buna seara..Am si eu aceiasi situație la Tribunalul din Brasov..Va rog daca puteti sa-mi trimiteți hotărîrea in întregime?Va multumesc.

 29. Constantin 13 nov. 2018 | reply

  Aș dori să-mi trimite-ți și mie hotărârea judecătorească. Mulțumesc anticipat!

 30. Elena-Silvia 13 nov. 2018 | reply

  Va rog sa îmi trimite ți hotărârea integrala.Mulțumesc!

 31. Ene Roland Dorian 13 nov. 2018 | reply

  Precizați că există și hotărâri definitive favorabile. Va rog, puteți preciza la ce instanța și care este numărul de dosar?
  Aceste hotărâri definitive au fost depuse că practica in dosarele în care ați asigurat reprezentarea reclamantului ? Care a fost pozitia instanței ?
  O ultimă rugăminte, va rog sa îmi transmiteti și mie textul integral al hotărârii pe fond pronunțată de Tribunalul Vâlcea.
  Cu deosebita consideratie,
  Roland ENE (PLOIEȘTI)

 32. RT 13 nov. 2018 | reply

  Va rog sa-mi trimiteti textul integral. Va multumesc.

 33. Florin 13 nov. 2018 | reply

  Cu tot respectul pentru dvs,am ieșit la pensie la data de 31.08.2017,iar în raportul care l-am făcut pentru trecerea în rezervă nu ne-au lăsat să scriem și acel paragraf despre solde.Este normal și corect?Avem vreo șansă? Mulțumesc !

 34. Pana Victorita Lucia 13 nov. 2018 | reply

  S-a câștigat la Curtea de Apel Suceava: dosar 3302/86/2017 Avocat Iacob Domnița. Dacă faceți rost de decizie am dori și noi. Cu stimă

  • Florin Răican 13 nov. 2018 | reply

   Dna. av. Iacob Doinița este unul dinte cei mai buni avocați pe astfel de spețe.

 35. Ionel 13 nov. 2018 | reply

  Felicitări. Unde va pot gasi sa dezvolt o discuție cu dv. pe aceasta temă.

  • Florin Răican 13 nov. 2018 | reply

   În Mangalia, dar trebuie să vă spun că până la sfârșitul anului am agenda făcută și îmi este aproape imposibil să mai iau clienți noi.

 36. Mare Vasile 13 nov. 2018 | reply

  Felicitări!

 37. Victor Burghelea 13 nov. 2018 | reply

  Am primit, va multumesc.
  Cu deosebit respect, Victor B.

 38. viorel.m 13 nov. 2018 | reply

  Atita timp cat la conducere vor fi ****** astea de PSD-isti ,vom avea numai de pierdut .Multe Tribunale ne-au dat castig de cauza dar la Curtea de Apel sentintele au fost desfiintate .

 39. Sorin Trotea 13 nov. 2018 | reply

  Textul integral, va rog. Multumesc!

 40. Șchiopu Florin 13 nov. 2018 | reply

  Buna ziua,

  Va rog dacă puteti sa-mi trimiteți si mie hotărârea instanței la adresa de mail.
  Mentionez ca sunt din Tg-Jiu si am un proces pe aceasta tema.

 41. Pana Victorita Lucia 12 nov. 2018 | reply

  Puteți sa-mi trimiteți hotărârea judecătorească.? Noi suntem la apel. Multumesc , cu stimă!

 42. Turcu G. 12 nov. 2018 | reply

  Felicitări pentru reușita! Imi puteti trimite pe adresa de mail, un model de cerere de chemare în judecata si hotararea integral? Multumesc anticipat!

 43. Sorin 12 nov. 2018 | reply

  Felicitari!
  Va rog sa-mi trimiteti si mie textul integral. Va multumesc frumos!

 44. Victor Burghelea 12 nov. 2018 | reply

  Felicitari Tribunalului Valcea si asteptam cu interes decizia definitiva, speram din suflet sa fie favorabila reclamantului. Va rog daca se poate sa-mi transmiteti textul integral al hotararii. Cu multumiri, Victor B.

 45. Bulgariu Grigore 12 nov. 2018 | reply

  Tot respectul dl.Avocat ă-și dori sa stiu si eu cum as putea sa rezolv cazul meu am trecut in rezerva in luna octombrie 2016 si la fel ca ceilalți colegi nu am beneficiat de ajutoarele prevazute de lege la Vaslui nu se ocupa nimeni din avocati care i-am intrebat afi putea să-mi dati un raspuns suntem mai multi in aceasta situatie va multumesc

  • Florin Răican 13 nov. 2018 | reply

   În măsura în care rezultatele pozitive se vor înmulți voi fi de acord să vă reprezint într-un astfel de proces.

 46. Tănase 12 nov. 2018 | reply

  La această decizie să făcut apel?

 47. Sorin 12 nov. 2018 | reply

  Va rog sa-mi trimiteti textul integral. Va multumesc mult!

 48. Reli 12 nov. 2018 | reply

  Aș dori textul integral al deciziei. Multumesc anticipat. Felicitări d-lui avocat și completului de judecată pentru competență și verticalitate în susținerea/luarea unei decizii corecte.

 49. Iulian Badulescu 12 nov. 2018 | reply

  Felicitări domnului avocat Florin Raican!

 50. Radu ioan 11 nov. 2018 | reply

  Se poate tot textul. Multumesc

 51. Ștefan 11 nov. 2018 | reply

  Am și eu acțiune în instanță în acest sens, momentan e la Curtea de Apel Iași în recurs și aș dori să-mi trimiteți pe adresa de e-mail hotărârea Tribunalului. Vă mulțumesc mult și vă doresc mult succes în acest proces.

 52. Dan 11 nov. 2018 | reply

  Domnule Raican, deci ar trebui interpretat decizia 5; cf punct 97 acțiunile introduse anterior abrogării legii sunt prematur introduse. Pt cele ulterioare, nu se pronunță ICCJ. Atunci de ce toți deștepții ăștia de judecători le dau premature pe cele ulterioare abrogării lui 284? Sunt câteva cauze…

 53. Baciu florin 11 nov. 2018 | reply

  Buna ziua, va rog sa-mi trimite-ti si mie hotararea cu textul integral. Multumesc.

 54. Deaconescu Ion 11 nov. 2018 | reply

  Buna ziua domnule avocat,prin amabilitatea dvs.daca se poate sa ne trimiteti si noua hotararea judecatoreasca la aceasta adresa de email.Va multumesc anticipat.

 55. Dan 11 nov. 2018 | reply

  Se poate textul integral? Mulțumesc!

  • Florin Răican 11 nov. 2018 | reply

   V-am trimis hotărârea la adresa de e-mail indicată.

   • Dan 12 nov. 2018 |

    Mai trimiteti odata, va rog frumos. Nu mi-a intrat mailul, poate s-a strecurat vreo greseala.

   • Dan 13 nov. 2018 |

    Am primit. Mulțumesc!!

 56. Gelu 11 nov. 2018 | reply

  Exista si hotarari in apel, in care instanța retine ca ,,nu au fost administrate probe, din care sa rezulte ca, pentru motive independente de voința sa, reclamantul are de suportat cheltuieli cărora nu le poate face fata din cauza neachitării sumelor pretinse…”

 57. Doroftei Ioan 11 nov. 2018 | reply

  Despre hotărârea Curții de casație din martie 2018, prin care dispune curților de apel sa dea ca prematura acțiunea ce spuneți?

  • Florin Răican 11 nov. 2018 | reply

   Rog a se observa pct. 97 din Decizia ÎCCJ nr. 5/2018 care spune că O.U.G. nr. 90/2017 (care a intrat în vigoare la data de 7 decembrie 2017) a dispus că, în anul 2018, nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori trecerea în rezervă (art. 11), însă, este de menţionat că efectele acestor ultime modificări legislative nu au putut fi analizate de instanţele ce au pronunţat soluţiile ataşate recursului în interesul legii, întrucât abrogarea Legii-cadru nr. 284/2010 şi adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 au intervenit la o dată ulterioară şi nu au fost evidenţiate hotărâri care să valorifice noul cadru legislativ.

 58. Mihalcea GRIGORE. 10 nov. 2018 | reply

  Indiferent de soluție la nivelul instanțelor de apel se pierde…poate C. C. va găsi o soluție favorabilă

  • Florin Răican 11 nov. 2018 | reply

   Asta este practica majoritară la nivelul Curților de Apel. Rog însă a se observa că există totuși și hotărâri definitive favorabile.

 59. Florin Stoian 10 nov. 2018 | reply

  Felicitări Tribunalului Vâlcea respectiv completului de judecată pentru această hotărâre !

Adăugați un comentariu

reset all fields