Zilele trecute, Curtea de Apel Constanța a finalizat procesul pedofilului Baier Petru Ciprian din Cotu Văii prin admiterea apelurilor părților civile și al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia. După administrarea unui amplu probatoriu, instanța de apel a concluzionat, mai presus de orice dubiu, că inculpatul Baier Petru Ciprian a comis mai multe infracțiuni privitoare la viața sexuală, îndreptate împotriva unor minori, pe care i-a atras în activitatea sexuală, profitând de ascendentul asupra acestora, vârsta redusă a minorilor, imposibilitatea minorilor de a face o opoziție efectivă.
Din declarațiile persoanelor vătămate și ale martorilor a rezultat un interes constant al inculpatului în atragerea minorilor pentru a avea activități legate de viața sexuală, cărora începea să le trezească de la vârste mici dorința pentru activități sexuale și să le prezinte aceste activități drept normale. S-a mai observat numărul mare al minorilor de sex masculin asupra cărora inculpatul, cel puțin, a încercat să exercite acțiuni cu tentă sexuală (cum ar fi pipăire în zonele intime, propunerea de a întreține acte sexuale) până la întreținerea efectivă de acte sexuale, suplimentar celor care au făcut obiectul acuzației penale în cauză.
Inculpatul a supus persoanele vătămate B.R., C.A., E.R., S.R. unor acte sexuale contrar voinței acestora, la vârste la care astfel de fapte pot influența decisiv dezvoltarea ulterioară a victimelor și comportamentul sexual în viața adultă. În cazul persoanei vătămate V.A.I., inculpatul l-a supus unor acte de agresiune sexuală, în prezența altor persoane, de natură a umili victima, chiar dacă inculpatul dorea să dea impresia că acționează în spirit de glumă, însă și acest comportament are legătură cu înclinațiile sexuale ale inculpatului. Prin raport de expertiză medico-legală psihiatrică s-a stabilit că inculpatul Baier Petru Ciprian prezintă tulburare mixtă de personalitate și prezintă un pericol social ridicat.
Inculpatul a adoptat o conduită procesuală nesinceră, aparența sa în comunitate fiind a unei persoane integrate, ce prestează activități lucrative, este căsătorit, nu are antecedente penale, dar în spatele unei conduite comune s-au ascuns comportamente deviante, îndreptate împotriva unor minori.
În raport de aceste circumstanțe, Curtea a apreciat că este necesară o majorare a pedepselor aplicate de Judecătoria Mangalia pentru infracțiunile viol, ce prezintă un grad ridicat de pericol social, care nu este reflectat pe deplin de pedepsele aplicate de prima instanță, egale cu minimul special prevăzut de lege pentru infracțiunea de viol. Prin urmare, au fost majorate pedepsele pentru infracțiunile de viol de la 5 ani la câte 6 ani închisoare, cu menținerea pedepsei pentru infracțiunea de agresiune sexuală, al cărei grad de pericol social este mai redus, ceea a determinat aplicarea unei pedepse principale rezultante de 13 ani închisoare.
De asemenea, instanța de apel a dispus mai multe pedepse complementarea printre care și interdicția inculpatului de a mai comunica cu victimele precum și interdicția de a se apropia la mai mult de 100 m de locuințele victimelor pe o perioadă de trei ani de la executatrea pedepsei principale, pentru fiecare dintre infracțiunile de viol.
Totodată, instanța de apel a menținut obligația stabilită în sarcina inculpatului de către Judecătoria Mangalia, de a plăti fiecăreia dintre părților civile suma de 50.000 lei cu titlu de daune morale pentru prejudiciul nepatrimonial creat.