mai 1

Caz solutionat – Daune morale, vatamare corporala din culpa, accident de circulatie

Caz solutionat – Daune morale, vatamare corporala din culpa, accident de circulatie

Prin Decizia nr. 229/22.03.2013, Curtea de Apel Constanța a admis recursul părții civile B.C. și, rejudecând, a majorat cuantumul daunelor morale stabilite de Judecătoria Mangalia, ca instanța de fond, de la 80000 lei la 130000 lei.

Pentru a pronunța această hotărâre, Curtea de Apel Constanța a stabilit că, la data de 07.10.2010, în jurul orelor 23.00, pe DN39 la km. 34+750, cu sensul de circulație dinspre Constanța spre Mangalia, s-a produs un accident rutier. În accidentul rutier a fost vătămată grav partea civilă B.C. care circula regulamentar pe bicicletă echipată cu far și ochi de pisică, fiind îmbrăcat cu vestă de culoare portocalie cu dungi reflectorizante. În plus, accidentul s-a produs pe o porțiune de drum în aliniament drept, cu trafic rutier aproape inexistent și cu elemente care să asigure vizibilitatea biciclistului. Măsurătorile efectuate au stabilit că biciclistul circula pe platforma drumului, dar în afara carosabilului, la limita primei benzi de circulație.
Biciclistul a fost lovit din spate de autoturismul marca Ford Fusion, nr. CT27–, condus de M.G. din Constanța, a fost proiectat în aer și a căzut pe iarba din vecinătatea platformei drumului fără a putea observa marca ori numărul de înmatriculare al autoturismului care l-a lovit. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului fără a acorda primul ajutor și fără a apela SNAU 112.
În aceeași seară șoferul autoturismului a produs în mod voluntar un alt accident de circulație în localitatea Tuzla cu scopul de a masca urmele accidentului anterior. În fine, a doua zi, a încunoștiințat organele de poliție doar despre producerea celui de al doilea accident și a depozitat autoturismul la un service auto din Constanța.
Biciclistul a fost găsit în stare de inconștiență de către alți participanți la trafic și a fost transportat la Spitalul Municipal Mangalia. Ulterior, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență din Constanța unde a suferit mai multe intervenții chirurgicale.
Examinarea medico-legală a victimei a relevat faptul că aceasta a suferit leziuni care i-au pus în pericol viața prin șoc traumatic și insuficiență renală acută, a necesitat peste 120 de zile de îngrijiri medicale și a rămas cu o infirmitate fizică permanentă – pareză nerv sciatic popliteu extern. Capacitatea de muncă a fost pierdută 50%.

Autorul accidentului a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei.
În ceea ce privește latura civilă, prin Sentința penală nr. 324/ 23.11.2011, Judecătoria Mangalia a obligat pe inculpatul M.G., alături de asigurătorul de răspundere civilă S.C. C. A. S.A., la plata de daune materiale în cuantum de 15000 lei, daune morale în cuantum de 80000 lei și la plata unei prestații periodice lunare în cuantum de 332 lei, reprezentând echivalentul câștigului din muncă de care victima a fost împiedicată să-l dobândească prin efectul reducerii capacității de muncă, raportat la pregătirea profesională, la gradul de instruire și la ocupația acesteia anterior producerii accidentului.

Instanța de control judiciar a admis recursul părții civile B.C. și a dispus majorarea cuantumului daunelor morale stabilind, în esență, că atât în doctrină cât și în jurisprudență, cuantificarea daunelor morale este apreciată prin raportare la consecințele negative în plan fizic și psihic, importanța valorilor lezate, măsura lezării și intensitatea cu care au fost percepute precum și la măsura în care a fost afectată situația familială și profesională a victimei.
Hotărârea este definitivă.

No comments yet.

Adăugați un comentariu

reset all fields