nov. 25

Ce s-a întâmplat în vestiarul echipei naționale de fotbal a României în timpul meciului cu Franța din deschiderea Campionatului European de Fotbal EURO 2016?

Tags: , , , ,
Ce s-a întâmplat în vestiarul echipei naționale de fotbal a României în timpul meciului cu Franța din deschiderea Campionatului European de Fotbal EURO 2016?

Săptămâna viitoare va începe procesul în care magistrații Tribunalului București vor încerca să afle ce s-a întâmplat în vestiarul echipei naționale de fotbal a României în timpul meciului cu Franța din deschiderea Campionatului European de Fotbal EURO 2016.

La numai patru zile după meciul inaugural al EURO 2016, apărea în ziarul Gazeta Sporturilor, sub semnătura ziaristului Dan Udrea, un articol în care se arăta că în timpul reprizei a doua a meciului cu Franța, selecționerul Anghel Iordănescu ar fi vrut să opereze o schimbare în atacul echipei României și să îl introducă în teren pe Denis Alibec. Se mai arăta în articol că atacantul Denis Alibec nu s-ar fi aflat pe banca de rezerve și că ar fi fost căutat de oamenii din staff-ul echipei naționale peste tot. Unul dintre tehnicienii echipei naționale l-ar fi găsit pe Denis Alibec în vestiar, singur, într-un nor de fum de țigară.

Atât selecționerul cât și Denis Alibec au negat vehement existența unei astfel de întâmplări. Pe de altă parte, Gazeta Sporturilor a invocat existența unor surse din cadrul echipei naționale fără a preciza însă la cine se referă.

Scandalul a izbucnit în ziua de 14 iunie 2016, înaintea meciului cu Elveția și a fost propagat în lumea întreagă de importante agenții de presă și publicații sportive. Au scris despre această întâmplare France Press, Associated Press, France Football, L’Equipe, Corriere della Sera, Akșam, Bild, Express, 24 Heutes, Record, Noticias, Esporte ș.a. Din această perspectivă se poate aprecia că atât Gazeta Sporturilor cât și Denis Alibec au devenit foarte cunoscuți, evident pentru motive diferite. Echipe importante care erau interesate să își asigure serviciile lui Alibec, precum Wolfsburg, Zenit St. Petersburg sau Galatasaray și-au retras ofertele rând pe rând.

După terminarea Campionatului European, Denis Alibec a acționat în instanță atât Gazeta Sporturilor cât și pe ziaristul Dan Udrea, solicitând importante daune morale pentru atingerea adusă demnității, onoarei, reputației și imaginii prin articolele realizate și publicate în cotidianul sportiv precum și pentru permisiunea postării de comentarii negative la adresa sa pe platforma online www.gsp.ro.

Procesul se anunță a fi deosebit de interesant deoarece argumentele fotbalistului par a fi extrem de categorice în sensul că nici un jucător al echipei naționale nu rămâne singur în timpul unui meci, în nici o împrejurare, fiind însoțit în permanență de cel puțin unul dintre membrii staff-ului tehnic iar selecționerul și secunzii săi ar fi stabilit împreună ca Denis Alibec să îl înlocuiască pe Florin Andone abia după minutul 60 al meciului. Așadar, în vestiarul echipei naționale a fost în permanență cineva din staff-ul tehnic, medical sau administrativ iar antrenorii secunzi nu aveau nici un motiv să îl caute pe fotbalist imediat după începerea celei de a doua reprize pentru că nu aveau nevoie de el în acel moment. În plus, căile de acces și vestiarele echipelor de pe Stade de France erau dotate cu senzori de fum și incendiu, cu camere de luat vederi și cu un numeros personal de ordine. Practic era imposibil să se poată fuma în vestiar sau pe culoarele de acces.

Pe de altă parte, Gazeta Sporturilor insistă în existența și veridicitatea sursei din angrenajul echipei naționale. Fiind binecunoscută rigurozitatea selecționerului Anghel Iordănescu și profesionalismul colaboratorilor săi este puțin probabil ca vreunul dintre ei să fi oferit informații din interior către presa sportivă. Practic, procedând în acest ipotetic mod, și-ar fi sabotat propria muncă.
Există însă voci, ce-i drept timide, care spun însă că sursa confidențială a Gazetei Sporturilor ar fi chiar unul dintre fotbaliștii echipei naționale care ar mai fi avut astfel de „colaborări” cu presa și în trecut și care ar fi fost direct interesat să răspândească știri false. Fără voia sa, Gazeta Sporturilor s-ar fi trezit dintr-o dată în mijlocul unui imens scandal și nu ar mai fi putut retracta afirmațiile din articol fără a-i fi afectată credibilitatea.
Miza financiară însemnată a acestui proces pare a explica și de ce în ultime vreme Gazeta Sporturilor l-a criticat pe Denis Alibec ori de câte ori a avut ocazia și nu l-a lăudat decât atunci când nu a avut încotro.

De acest proces par a fi interesate și firmele producătoare de tutun care, în încercarea de a obține beneficii publicitare, dezvoltă anumite ipoteze în privința denumirii mărcii presupusei țigarete fumată de Denis Alibec.

Scandalul început pe malurile Senei se va stinge printr-un proces pe malurile Dâmboviței. Apele se vor limpezi după ce vor fi audiați martorii și după ce vor fi administrate celelalte probe. Așa cum îl cunoaștem pe Denis Alibec totul s-ar fi putut termina bărbătește cu o strângere de mână și cu un minim de scuze și de explicații. Logica precară a Gazetei Sporturilor potrivit cu care dacă ai băut odată un pahar cu bere înseamnă că ești beat tot timpul, pare să încline acum balanța justiției în favoarea lui Denis Alibec.

Indiferent de hotărârea pe care o vor adopta magistrații, procesul se anunță a fi unul interesant în contextul în care informațiile despre viața unei persoane publice, chiar și fără o bază factuală solidă, au devenit o marfă extrem de profitabilă pentru unele ziare.

No comments yet.

Adăugați un comentariu

reset all fields