apr. 14

Justiție parțială: doar 11 ani de detenție pentru pedofilul din Cotu Văii

Tags: , , , , ,
Justiție parțială: doar 11 ani de detenție pentru pedofilul din Cotu Văii

În ziua de 14 aprilie 2021, după un proces care a durat aproape doi ani, judecat în sedințe nepublice dat fiind faptul că părțile vătămate sunt minori, Judecătoria Mangalia a pronunțat hotărârea prin care violatorul din Cotu Văii, numitul B.P.C.,  urmează a ispăși o condamnare de 11 ani de detenție.

Reamintim că la începutul anului 2019 mai mulți părinți din satul Cotu Văii, județul Constanța, au sesizat organele judiciare pentru infracțiunea de viol deoarece băieții lor au fost violați de către un consătean, anume B.P.C.. Pe parcursul judecății au fost administrate nenumărate probe iar martorii audiați au confirmat învinuirile aduse violatorului B.P.C.. Instanța a putut extrage un anumit mod de operare al violatorului.  B.P.C. a pregătit toate violurile folosind aproape aceeași regie, respectiv obișnuia să ofere băuturi alcoolice minorilor și să consume personal băuturi; apoi îi scotea pe minori din zona lor de confort în sensul că fie îi ducea în locuri departe de casă, prin păduri și pe câmpuri izolate, fie avea grijă să rămână singur cu aceștia în locuința sa personală; etalând forța fizică și având un ascendent moral format prin vehicularea unor legende de om dur, de bătăuș, de persoană care se bucură de impunitate în mediul local, înfrângea orice urmă de rezistență din partea victimelor; le făcea o pretinsă favoare de a le oferi sex oral după care îi forța să îi întoarcă gestul pentru ca în cele din urmă să îi penetreze anal. Folosea diverși lubrifianți pe care îi avea tot timpul prin mașină, prin buzunare sau prin casă. Avea grijă mereu să amenințe victimele, direct sau voalat, să păstreze tăcerea și le șantaja cu dezvăluirea acestor episoade către prieteni, către cunoscuți sau în mediul on-line. Pentru a-și atinge scopurile B.P.C. a foslosit forța fizică, puterea de convingere și autoritatea de care beneficia asupra minorilor, unii dintre aceștia fiindu-i chiar rude. De asemenea, minorii cunoșteau că inculpatul obișnuia să facă fotografii sau să înregistreze actele sexuale și se temeau de reacțiile persoanelor care ar fi putut vedea acele fotografii sau imagini.

Datorită suficienței anchetatorilor, bâlbâielilor juridice și lipsei de profesionalism, din zeci de astfel de fapte petrecute în perioada 2014- 2019, instanța a fost sesizată cu doar patru violuri și o agresiune sexuală, toate săvârșite în dauna unor minori. Mai mult, împotriva tendințelor actuale legislative care au condus la înăsprirea pedepselor pentru violatori, la imprescriptibilitatea unor astfel de fapte, instanța fondului a manifestat o blândețe regretabilă.

Deși legea sancționează violul minorilor cu pedepse cuprinse între 5 și 12 ani de închisoare iar procurorii și avocații au solicitat instanței să aplice pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege, instanța a procedat exact invers și a sancționat toate violurile cu pedeapsa minimă de 5 ani de închisoare. Doar multitudinea de fapte  de viol și cumulul aritmetic obligatoriu au făcut ca, în final, violatorul B.P.C. să primească o pedeapsă rezultantă de 11 ani de închisoare.

Cu un trecut întunecat, el însuși victimă a infracțiunii de viol, numitul B.P.C. a căutat în permanență victime printre copii minori, persoane nedezvoltate din punct de vedere fizic. Având darul persuasiunii a profitat de naivitatea lor. Infractorul sexual a fost incapabil de compasiune, de empatie față de victimele sale și nu a luat în calcul nici măcar o secundă consecințele faptelor sale asupra minorilor. Apărările formulate în instanță în sensul că vina situației ar aparține minorilor îl încadrează pe violatorul din Cotu Văii în galeria delicvenților sexuali clasici.

În plus, instanța a obligat violatorul la plata unor despăgubiri și daune morale consistente pentru minorii și familiile apărate de avocatul Florin Răican.

A fost un proces lung în care ușile instanței și coperțile dosarului au rămas închise pentru public. La fel și dramele familiilor cu copii abuzați. Astfel de fapte nu ajung ușor la cunoștința publicului pentru că victimele provin adeseori din medii vulnerabile, comunități sărace, părinți fără posibilități materiale, fără educație sau cu un statut social precar – ei înșiși victime ale violenței. Victimele nu pot răzbate prin hățișul procedural fără ajutorul calificat al unui avocat. Întrebarea este câți dintre părinți își pot permite să plătească un avocat dispus să se aplece cu cea mai mare atenție asupra cazului lor și câți renunță la a-și mai căuta dreptatea din lipsă de bani?

Astăzi justiția a operat parțial. Dreptatea făcută este necompletă. Violatorul a scăpat ușor prin raportare la gravitatea faptelor, prin raportare la întreg cortegiul de traume produse unor copii nevinovați. Doar 11 ani de închisoare pentru tot ceea ce a făcut și a lăsat în urmă este un preț insignifiant. Există însă o speranță ca justiția să mai măsoare de câteva ori și să mai taie încă o dată, mai bine, mai legal, mai corect: apelul la Curtea de Apel Constanța.

No comments yet.

Adăugați un comentariu

reset all fields